RENGØRINGSRÅD

RENGØRINGSRÅD

Du bør som lejer jævnligt rengøre lejligheden, så den altid fremstår, som da du overtog den. Det vil typisk sige fuldstændigt rengjort. Rengøringen er med til, at vedligeholde lejemålet og kan i sidste ende være med til, at du sparer penge, når du skal fraflytte dit lejemål. 


Du bør som det første sætte dig ind i rengørings-tilgangen udstukket i brugsanvisninger / leverandøranvisninger gældende for dit specifikke lejemål. Derudover bør du kende til sikkerhedsdatablade for de produkter og for det udstyr, som du skal anvende. 


I det følgende kan du derudover få gode råd til, hvordan du kan rengøre lejemålet inden fraflytning.  


God arbejdslyst.


RENGØRING AF:

Tryk på et emne herunder og få mere information.

RENGØRING AF AFLØB OG VANDLÅS


Afløb og vandlås tømmmes for kalk, hår og affald. 

Afløbet renses derefter med afløbsrens. 

Hæld 1/4 liter flydende afløbsrens gennem alle afløb.

Lad det virke i 30 min. 

Skyld efter med varmt vand.




RENGØRING AF ALTANER


Fjern alt inventar fra lejemålets altaner.

Fej gulve, vægge og lofter med en blød kost.


RENGØRING AF BLANDINGSBATTERI, HANE, DYSE og SLAGE MM.


Læg dysen, (der sidder på vandhanen)  i en skål med eddike natten over. Du kan evt. sætte en vatrondel tilsat eddike rundt om hanens udløb, hvis den er svær at få afmonteret.


For rengøring af haner og slanger bland 1 dl husholdningseddike med 2 dl sur opvaskemiddel. På den måde har du et rengøringsmiddel, der både kan fjerne både kalk og smuds. Alle dele rengøres med en fugtigt mikrofiberklud. 

Qustodians - rengøringsråd

RENGØRING AF BORDPLADE OG VINDUESKARM


Alt rengøres med en fugtigt mikrofiberklud. Der anvendes håndopvaskemiddel i rent vand. (bland 1 liter vand med 1 spsk opvaskemiddel).


Til særligt fedtede flader anvendes en køkkensprit. Fugt en ren klud i spritten, og tør så overfladen af (tjek altid om overfladen etc. kan tåle behandlingen på et mindre synligt sted). Tør efter med en vandholdig fugtig klud uden sprit. 

RENGØRING AF DØRKARM


Støvsug først og tør derefter resterende spindelvæv og snavs væk med fugtig klud.(bland 1 liter vand med 1 spsk opvaskemiddel). 

RENGØRING AF EMHÆTTE 


Sluk for hovedafbryderen til emhætten, før du starter.  

Herefter afmonterer du fronter og filtre. Læg dem i blød i lunkent vand med håndopvaskemiddel. (bland 1 liter vand med 1 spsk opvaskemiddel). 

Støvsug kant og rør først. Vask derefter kant, rør og hætte med håndopvaskemiddel i rent vand. Brug en mikrofiberklud.

Vask fronter og filtre med en blød opvaskebørste og en mikrofiberklud. Monter dem derefter igen.

Tør efter med en fugtig mikrofiberklud.

Til særligt fedtede flader anvendes en køkkensprit. Fugt en ren klud i spritten, og tør så overfladen af (tjek altid om malingen etc kan tåle behandlingen et mindre synligt sted). Tør efter med en vandholdig fugtig klud uden sprit. 

RENGØRING AF ELASTISKE FUGER

 

Start med at rengøre med almindeligt universalrengøringsmiddel på en klud. (Vær opmærksom på, at mørtelfugerne ikke kan tåle meget syreholdige rengøringsmidler.)


Når du er færdig med den indledende rengøring gøres elastiske fuger rene endnu en gang med en blanding af eddike og vand i forholdet 1:4, inden du til sidst tørrer over med en våd klud.


Er fugerne ramt af skimmelsvamp, skal du bruge svampedræbende desinfektionsmiddel som f.eks. Rodalon. (brug ikke klor).

De svampedræbende infektionsmidler er hårde mod vandmiljøet, så undgå at hælde dem direkte i afløbet. Brug en klud.

RENGØRING AF ELAFBRYDER, LOFTSUDTAG, STIKDÅSER MV.


Rengøring el-afbryder, loftsudtag, stikdåser og andre el- apparater eks. ringeklokker og dørtelefoner. 


Alle dele rengøres med en fugtigt hårdt opvredet (ikke våd) mikrofiberklud. Der anvendes håndopvaskemiddel i rent vand. (bland 1 liter vand med 1 spsk opvaskemiddel).

Gentag til snavs og skidt er væk. 

RENGØRING AF RELÆ

Relæ rengøres ikke af lejer. 

Qustodians - rengøringsråd

RENGØRING AF HÅNDTAG, GREB  OG NØGLER


Alle dele rengøres med en fugtigt mikrofiberklud. Der anvendes håndopvaskemiddel i rent vand. (bland 1 liter vand med 1 spsk opvaskemiddel).

RENGØRING AF KERAMISK FLISE ELLER KLINKE


Fliser og klinker vaskes med fugtig mikrofiberklud. Brug evt. sprayflaske til vanskelige pletter, hvor du har blandet 1 liter vand med 1 spsk. håndopvaskemiddel.

Er der kalkaflejringer på fliserne afkalkes disse ved brug af det rette rengøringsmiddel.

Efter rengøring vaskes fliserne af i rent vand. 

 

RENGØRING AF KERAMISK TOILET 


Tøm toiletbunden for vand. (brug toiletbørsten og skub vandet ind i afløbet). Brug herefter WC-rens i toiletkummen, lad det virke 10-15 minutter, inden du bruger toiletbørsten. Skyl efter med rent vand. (Gentag, hvis der stadig er mørke aflejringer). Brug evt. en “toiletsten” til hårdtramte områder. (toiletstenen skal altid være våd, når du bruger den). Herefter skylder du efter med rent vand. Toilettets yderside, skylleknap og bræt gøres rent med lunkent vand og universalrengøringsmiddel. Brug en mikrofiberklud. 

Qustodians - rengøringsråd
Qustodians - rengøringsråd

RENGØRING AF FRYSER

Fjern maden som det første. 

Sluk for hovedafbryderen til køleskabet.

Tag hylder og bakker ud af fryseren. 


Fjern det værste is fra fryseren først. (uden at ramme fryserens overfalder). Stil derefter en skål med varmt vand ind i fryseren og lad den stå i 5-10 minutter. (du må ikke hælde varmt vand direkte ind i fryseren). Led smeltevandet ned i en skål.  Brug en skraber, der ikke ridser til at hjælpe med en hurtigere afrimning. (kan for eksempel være en træpalet). Hak ikke i isen, da du kan komme til at bule og skade fryseren. 

Brug ikke hårtørrer eller brødristere til at varme smelte isen med. 


Gentag øvelsen

Vask fryseren og tætningslister af med sæbevand eller en blanding af 2 dele eddike og 3 dele vand. Tør over med en ren klud. 

RENGØRING AF KØLESKAB


Rengør indersiden af køleskabet med en opløsning af to spiseskefulde bagepulver i en kvart spand varmt vand. Brug evt. udelukkende uparfumeret og milde rengøringsmidler. Vask med en fugtig klud.

Tør efter med et tørt viskestykke. Fjern hvis muligt gitteret nederst i køleskabet for at finde drypbakken. Tør gitret af med køkkenrulle. Vask drypbakken med varmt vand.


Rens kondensatoren (er typisk en rist bag på køleskabet).

Træk køleskabet ud, så du kan komme om bag ved. Brug en spolebørste eller din støvsugers vedlagte radiatormundstykke til at rengøre med.


Rengør køleskabets sider, skab og rum bag ved køleskabet med en opvaskevand (bland 1 liter vand med 1 spsk. håndopvaskemiddel.) i samme omgang.

Sæt køleskabet på plads igen.


Tør døren af med en klud, der er fugtet med opvaskevandet. Giv områderne omkring håndtagene særlig opmærksomhed, da de ofte er tilsmudset med fingeraftryk.

(er dit køleskab af rustfrit stål, bør du bruge en rustfrit stål-spray og tørre i retning af kornet for at undgå striber). Sæt hylder og bakker ind igen.

Lad køleskabet stå åbent, når du forlader lejemålet.


RENGØRING AF MALET OVERFALDE


Rengør overfladerne med fugtig mikrofiberklud. Brug evt. sprayflaske til vanskelige pletter, hvor du har blandet 1 liter vand med 1 spsk. håndopvaskemiddel. (Porøse overflader bør ikke udsættes for fugt).


Skal overfladerne efterfølgende males, så rengøres med grundrens. Følg producentens anvisninger ift. blandeforhold og anvendelse.


RENGØRING AF "IKKE MALET" OVERFALDE


Blanke flader af glas, lakerede overflader eller lignende vaskes med en fugtig mikrofiberklud. Der anvendes håndopvaskemiddel i rent vand. (bland 1 liter vand med 1 spsk håndopvaskemiddel). 

Sæbe-, lud-, oliebehandlede eller ubehandlede overflader vaskes med en  mikrofiberklud. Der anvendes et sæbebaseret middel, fx 1 dl sæbespåner opløst i 5 liter vand. 

Murværk, troldtekt og andre lignende ikke behandlede overflader rengøres med støvsugning. 


RENGØRING AF OPVASKEMASKINE


Rengør kanterne uden om lågen. Brug en fugtig klud og eddikeopløsning. Brug gerne en gammel tandbørste eller en opvaskebørste. 


Fjern kurve, bakker og evt. bestikbakke. Fjern madrester fra bakker og kurve - du kan anvende en tandstikker eller et andet spidst værktøj. Mindre dele kan du lægge i vand med eddike og lade dem ligge i blød.  Fjern alt snask og madrester fra spulearmene, så vandet frit kan løbe ud af hullerne. Brug tandstikkere eller lignende til at rense med.


Vask maskinen med vand tilføjet eddike eller et andet rengøringsmiddel beregnet til rengøring af opvaskemaskiner. Rens filter, vandlås og andre løsdele, inden du igangsætter en tom maskine med et vaskeprogram. 


Træk opvaskemaskinen ud, så du kan komme om bag ved. Brug en støvsuger til at rengøre med. Rengør også sider, skab og rum bag ved maskinen med en opvaskevand (bland 1 liter vand med 1 spsk. håndopvaskemiddel.) 


Sæt maskinen på plads igen. 

 

RENGØRING AF OVN

Brug ovnens selvrensende funktion, hvis den findes. Ovne der ikke har selvrensende funktion rengøres eks. på følgende måde. 

Sluk for hovedafbryderen til ovnen. 


Har ovnen almindelig glat emalje samt emalje-ovnplader skal den have en omgang brun sæbe, hvis fastbrændt snavs skal fjernes. Undgå at bruge brun sæbe på ru emalje. Brug den type brun sæbe, der er fast som salve, og smør et godt lag på emalje-overfladerne. 

Sæt ovnen på 100 grader og sluk, så snart sæben begynder at boble op.

Vask overfladerne med vand når de er kølet ned.

Glasruden til ovnen vaskes med almindeligt håndopvaskemiddel. Læg glasset i blød i 30 minutter, så snavset opløses.
Tør glasset over med en fugtig klud. 


Riste lægges i opvaskemaskinen, eller i blød i opvaskevand. Smør evt. risten ind i brun sæbe og pak den ind i husholdningsfilm i 30 minutter. Brug en stålsvamp eller en skuresvamp til genstridigt og fastbrændt snavs. Rengør ventilatoren i håndopvaskemiddel. 


Træk ovnen ud, så du kan komme om bag ved. Brug en støvsuger til at rengøre med. Rengør også sider, skab og rum bag ved ovnen med en opvaskevand (bland 1 liter vand med 1 spsk. håndopvaskemiddel.) 

Sæt ovnen på plads igen. 

Qustodians - rengøringsråd
Qustodians - rengøringsråd

RENGØRING AF RADIATOR

Radiatorer støvsuges som det første over alt. Alle dele rengøres herefter med en fugtigt mikrofiberklud. Der anvendes håndopvaskemiddel i rent vand. (bland 1 liter vand med 1 spsk opvaskemiddel). Husk også at rengøre mellemrum, dækkapper, termostat og rør. 

RENGØRING AF RADIATOR

Skabe tømmes for alt indhold på nær tilhørende dele som hylder og skuffer mv.

Skabene støvsuges derefter.

Alle dele rengøres herefter med en fugtigt mikrofiberklud. Brug evt. sprayflaske til vanskelige pletter, hvor du har blandet 1 liter vand med 1 spsk. håndopvaskemiddel.

Husk at rengøre oven på skabe og under ophængte skabe.


Til særligt fedtede flader anvendes en køkkensprit. (Følg producentens anvisninger ift. blandeforhold og anvendelse). Fugt en ren klud i spritten, og tør så overfladen af (tjek altid om malingen etc. kan tåle behandlingen på et mindre synligt sted). Tør efter med en vandholdig fugtig klud uden sprit. 

RENGØRING AF SPEJL

Rengør spejl i universal- rengøringsmiddel til formålet.


RENGØRING AF VASK

Brug en fugtig klud, blød svamp eller opvaskebørste  til at rengøre vasken. Brug håndopvaskemiddel i rent vand. Skyl efter med rent vand og aftør med opvredet klud.

Til kraftige kalkpletter på en keramisk vask bruges en mild husholdningseddike påført i små doser. 

RENGØRING AF TØRRETUMBLER


Sluk for hovedafbryderen til maskinen. 

Fjern fnug fra fnugfilteret. Rens derefter filtre og filterhus. Filtrene kan lægges i blød/vaskes af med opvaskevand (bland 1 liter vand med 1 spsk. håndopvaskemiddel.) og filterhusene kan renses med en støvsuger.

Kondensatoren på tørretumbleren tages ud og renses. Den nemmeste måde er at anbringe den i vasken og lade rent vand løbe gennem den, indtil alt støv og tøjfibre er væk.

Fjern den øverste del og siderne på tørretumbleren, og støvsug grundigt indvendigt

RENGØRING AF TÆPPE


Tæppet støvsuges og pletter fjernes med lunkent vand - uden sæbe, vaskepulver, opvaskemiddel eller lignende. Dup forsigtigt området med en våd klud, og sug derefter så meget af væden op som muligt ved at “duppe” med en tør klud. 

Hvis vand ikke er nok til at opløse pletten, kan man gå videre med et universal pletrensemiddel. 

For at pletten ikke skal spredes eller blive presset dybere ned i tæppet, skal pletfjerningsmidlet fjernes igen ved “dupning”.

RENGØRING AF VASKEMASKINE


Sluk for hovedafbryderen til maskinen. 

Tag skuffen til vaskemiddel ud og rengør den for rester af gammelt vaskemiddel. Fortsæt derefter til gummibælgen i lågen. Alle dele rengøres med en fugtigt mikrofiberklud. Der anvendes håndopvaskemiddel i rent vand. (bland 1 liter vand med 1 spsk opvaskemiddel). 

Nederst på vaskemaskinens finder du vaskemaskinens filter. Tøm beholderen for hår og støv, og andre ting som mønter eller hårnåle mm. 

Træk maskinen ud, så du kan komme om bag ved. Brug en støvsuger til at rengøre med. Rengør også sider, skab og rum bag ved maskinen med en opvaskevand (bland 1 liter vand med 1 spsk. håndopvaskemiddel.) 

Sæt maskinen på plads igen. 

RENGØRING AF VINYL 


Vinyl vaskes med en våd klud. Der anvendes et sæbebaseret middel (1 dl sæbespåner opløst i 5 liter vand). 

RENGØRING AF RØR, BEHOLDER OG MÅLER MM. 


Rør, beholder og måler mv. støvsuges som det første over alt. Alle dele rengøres herefter med en fugtigt mikrofiberklud.

Der anvendes håndopvaskemiddel i rent vand. (bland 1 liter vand med 1 spsk opvaskemiddel).


Husk også at rengøre målere og dækkapper på samme måde. 

Qustodians - rengøringsråd
Qustodians - rengøringsråd

RENGØRING AF VENTILATION


Sluk for hovedafbryderen til ventilationen, før du starter. 


Afmonter ventilationshætte og støvsug kant og rør. 

Vask kant, rør og hætte med håndopvaskemiddel i rent vand. (bland 1 liter vand med 1 spsk opvaskemiddel). Brug en mikrofiberklud.


Monter ventilationshætte igen.

RENGØRING AF VINDUER


Fyld først en spand med ca. 5 liter lunkent vand. Tilsæt ca. 2 spsk. opvaskemiddel til vandet, samt ca. 2. spsk. afspændingsmiddel (det vi kender fra opvaskemaskiner).

Sørg for at opløsningen bliver blandet godt. Brug en indvasker til at påføre blandingen til vinduerne.

Vask og sæb vinduerne godt ind.


Brug herefter en vinduesskraber til at fjerne det snavsede vand. Tør efter med et viskestykke på karm og kanter.